Σαρωτικές αναμένονται οι αλλαγές στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπου στα υψηλά εισοδήματα τα πρόστιμα θα τριπλασιαστούν, μιας και θα υπολογίζονται βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, κ. Σπίρτζη, οι αλλαγές αυτές έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν τους οδηγούς και να μην έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Κατά βάση, ο νέος Κ.Ο.Κ., θα έχει μειωμένα πρόστιμα κατά 40% για την πλειοψηφία των προστίμων για οδικές παραβάσεις και ενιαία πρόστιμα για όλους, αλλά θα υπάρξει προσαύξηση μέχρι το τριπλάσιο του προστίμου, ανάλογα με το εισόδημα ή την περιουσία του παραβάτη.

Οι προαναφερόμενες μειώσεις δεν θα ισχύουν για τις παραβάσεις του ερυθρού σηματοδότη και του STOP, όπως επίσης και αν ο οδηγός βρεθεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

Πιο αυστηρά τα πράγματα για μη χρήση ζώνης, κινητό τηλέφωνο και παρεμπόδιση ραμπών ΑμεΑ

Στις παραπάνω περιπτώσεις ο νέος Κ.Ο.Κ. δεν θα επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο, αλλά αλλά αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Οι πινακίδες αφαιρούνται απευθείας για χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ακουστικά ή χωρίς την τοποθέτησή του σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.

Το ίδιο θα ισχύει στις περιπτώσεις παρεμπόδισης ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, καθώς και χρήσης της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Με την ίδια ποινή θα τιμωρούνται κι όσοι δεν φορούν τη ζώνη ασφαλείας ή το κράνος, αλλά και όσοι δεν τοποθετούν το παιδί τους στο προβλεπόμενο κάθισμα. Τέλος, τον κατάλογο συμπληρώνει η ρίψη αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο. Σε περίπτωση που ο οδηγός επαναλάβει την παράβαση εντός εξαμήνου, τότε του αφαιρούνται πινακίδες και δίπλωμα απευθείας για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες), ενώ ο παραβάτης υποχρεώνεται να δώσει ξανά εξετάσεις για την επανέκδοσή του. Οι επαγγελματίες οδηγοί βαρέων οχημάτων που κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση τιμωρούνται με απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, με διπλασιασμό του διαστήματος σε περίπτωση υποτροπής.

Αύξηση του ορίου ταχύτητας

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δίδεται η δυνατότητα αύξησης ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από «130» σε «150» χιλιόμετρα την ώρα κατόπιν μελέτης, έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τοποθέτησης της σχετικής σήμανσης. Όμως αναμένεται να υπάρξει ένα ακόμα νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά τους κατόχους οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 75 ετών και οι οποίοι θα υποχρεώνονται να περάσουν μια σειρά δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν. Η ανανέωση διαρκεί για 5 έτη και μετά επαναλαμβάνεται η διαδικασία.

Πηγή:Nextdeal

Κοινοποίηση σε:


Επικοινωνήστε μαζί μας

`
  Επιθυμώ να ενημερώνομαι για μελλοντικά νέα και προσφορές
* Απαιτούμενα Στοιχεία